Kyperský sýr Halloumi
Halloumi nebo haloumi (řecky χαλούμι, turecky hellim , arabsky حلوم ḥallūm ) je tradiční kyperský sýr. Haloumi se tradičně vyrábí z ovčího mléka, ale dnes se vyrábí také z kombinace ovčího a občas i z kravského mléka. Kravské mléko snižuje při výrobě náklady, mění typickou chuť a vlastnosti grilování. Proto nevěřte různým náhražkám sýru Halloumi, protože podobně jako nadnárodní firmy „nadužili“ používání názvosloví tradiční řecký jogurt a začali vyrábět jogurty řeckého typu, který s pravým řeckým jogurtem mají málo co společného; i napodobeniny sýru typu Halloumy nemají skoro nic společného s tratučním Halloumi sýrem z Kypru.
Sýr je bílý, s výraznou vrstvenou strukturou, podobný mozzarelle, a má slanou chuť. Skladuje se ve svých přírodních šťávách se slanou vodou a vydrží až rok, pokud je zmrazený pod -18 ° C (0 ° F) a rozmrazený na +4 ° C (39 ° F) za účelem prodeje či zpracování.