125 Kč

Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka. Více

Kód produktu: P1349Doprava a platba

Halloumi nebo haloumi (řecky χαλούμι, turecky hellim , arabsky حلوم ḥallūm ) je tradiční kyperský sýr. Haloumi se tradičně vyrábí z ovčího mléka, ale dnes se vyrábí také z kombinace ovčího a občas i z kravského mléka. Kravské mléko snižuje při výrobě náklady, mění typickou chuť a vlastnosti grilování. Proto nevěřte různým náhražkám sýru Halloumi, protože podobně jako nadnárodní firmy „nadužili“ používání názvosloví tradiční řecký jogurt a začali vyrábět jogurty řeckého typu, který s pravým řeckým jogurtem mají málo co společného; i napodobeniny sýru typu Halloumy nemají skoro nic společného s tratučním Halloumi sýrem z Kypru.

Sýr je bílý, s výraznou vrstvenou strukturou, podobný mozzarelle, a má slanou chuť. Skladuje se ve svých přírodních šťávách se slanou vodou a vydrží až rok, pokud je zmrazený pod -18 ° C (0 ° F) a rozmrazený na +4 ° C (39 ° F) za účelem prodeje či zpracování.

"Sýr Haloumi" mívá silnou mátovou příchuť, protože se při výrobě sýra v procesu zrání tento sýr obaluje čerstvou mátou, která se přidává kvůli lepší konzervaci. Jde o velmi jemný sýr, který se v Řecku konzumuje jen tak ke svačince, nebo je součástí tradičních MEZE. Zde se podává grilovaný na suché pánvi nebo grilu. Je oblíben k teplé Pitě, ale díky mátové vůni je oblíben v kombinaci ze sušeným ovocem.

HALLOUMI použití v kuchyni

  • Sýr Halloumi je v kuchyni oblíbený hlavně proto, že má vysokou teplotu tání, a proto nedochází při jeho přípravě k roztečení. Díky tomu je Halloumi základem chutných, ale zároveň jednoduchých jídel.
  • Jednoduchost pro přípravu si získal také díky tomu, že se vyrábí v praktických kostkách či dlaždicích a dobře se řeže na stejné plátky. V každé gastronomii si získá oblibu. A proto je součástí jídelníčku mnoha nejen řeckých restaurací.
  • Halloumi sýr je vynikající pro grilování. Nejen že se neroztéká, ale dá se grilovat na rožni. Dosáhnete tak zajímavé kombinace. V místech kde sýr Halloumi leží na kovovém roštu získá sýr příjemnou křupavou chuť a v místech mimo kovový rošt naopak zůstává příjemně měkký a voňavý.
  • Tradičně se sýr Halloumi používá ve studené kuchyni k dochucení různých zeleninových salátů, těstovinových salátů či kombinací obložených mís. Asi každý z nás známe několik druhů středomořských zeleninových salátů, do kterých se hodí vyvýšená kombinace sýru Feta a Halloumi.
  • I při smažení se sýr Halloumi velmi osvědčil. Stal se již po mnoho let chutnou alternativou ke klasickému řeckému saganaki. Jeho příprava je extrémně jednoduchá a díky své konzistenci je schopen udržet původní tvar a vyhnout se tak nadměrnému roztavení.

SÝR HALLOUMI ALAMBRA -Tradiční Kyperský sýr
vhodný ke grilování
SLOŽENÍ:čerstvé pasterizované MLÉKO(kravské,ovčí a kozí)
jedlá sůl, Syřidlo, máta,sušina min.40%/tuku v sušině 43%,
Nutriční hodnota na 100g.Energie 1331 kJ / 321 kcal /
Tuku 25,0 g /z toho nacysené: 16,0g /Sacharidy 1,9g/ z toho
cukry: 1,60g / Bílkoviny 22,0 g / sůl 2,6g
VYROBENO NA KYPRU