130 Kč

Skladem
ks

Řecký tvrdý sýr Graviera z ovčího, kozího je vhodný k vínu a do mnoha Řeckých pokrmů Více

Kód produktu: P00036Doprava a platba

Sýr Graviera je po sýru Feta druhým nejoblíbenějším druhem sýra v Řecku. Tento sýr se řadí mezi tvrdé sýry se světle až tmavě žlutou barvou, malými nepravidelnými otvory, tvrdou kůrou a chutí od mírně sladké, ořechové až po trochu kořeněnou koncovou chuť. Nejběžnější krétská verze pochází z ovčího mléka nebo ovčího mléka smíchaného s malým množstvím kozího mléka. Mladý sýr Graviera má více máslovou sladší chuť. Čím je sýr starší získává více karamelové chuti a dochuť ořechu. Je-li v sýru větší poměr kozího mléka má starší sýr více kořennější chuť

 Jak se sýr "Graviera" vyrábí?

  • Existují převážně 3 druhy sýru Graviera. Graviera Agrafon kromě ovčího mléka obsahuje až 30 % kozího mléka při jeho výrobě. V sýru Graviera Naxou převládá kravské mléko, přičemž se do kravského mléka přidává až 30 % ovčího a kozího mléka. Graviera Kritis je zase výjímečný tím, že obsahuje z 80% ovčí mléko a pouze 20% kozího mléka. Unikátní je tím, že tento druh sýru se vyrábí pouze z mléka ze zvířat chovaných ve volném výběhu.
  • I když se požadavky na teplotu, podmínky skladování a standardy stárnutí se mohou lišit, každá odrůda sleduje podobný výrobní proces. Začíná to zahříváním mléka za vzniku tvarohu, který se lisuje na kola různých velikostí. Poté podstoupí solení povrchu, solení a stárnutí v různé míře. Řekové začali s gravírováním poprvé v roce 1914 a status CHOP získal v roce 1996.

Jak sýr Graviera využít v kuchyni?

  • Stejně jako u sýru Feta lze sýr Graviera použít mnoha různými způsoby. Jako stolní sýr, do vařených pokrmů, jako je gratinovaný sýr, nebo strouhaný přes salát nebo těstoviny.
  • Přirozeně že je hojně využívám na tradiční řecké Saganaki. TIP: Zkuste si tradiční Saganaki ze sýrem Graviera do flambovat klasickým Ouzem.
  • Řecký sýr Graviera je natolik všestranný, že ho můžete jíst nedbale ke svačince, posypat těstoviny, nebo zapéct spolu co máte rádi v zapékací míse. TIP. Zkuste mladý sýr Graviera spojit s melounem.
  • Starý sýr Graviera má tvrdou kůru, kterou je obtížné sníst. Což ale neznamená, že tato kůra nejde využít v kuchyni. Využití má podobné jako parmazánová kůra, která se přidává nastrouhaná do sýrových omáček, kde kůra vařením změkne a omáčka získá unikátní chuť.

 Skladování

  • Sýr Graviera může být skladována ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu nejméně několika týdnů, ale nejprve ji zabalte do bavlněné textilie a před podáváním nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Graviera může být bezpečně zmrazena, i když při rozmrazování nebude struktura stejná. 

.

 .

SÝR GRAVIERA  / TVRDÝ ŘECKÝ SÝR
SLOŽENÍ: Pasterizované ovčí a kozí  MLÉKO,
Mléčná kultura, sůl 1%
Tuku v sušině min.40% sušina max.38%
Nutriční hodnota na 100g:
Energie 390kcal. bílkoviny 25%, Tuku 29%                                                                                                                                                                                                                                                  Sacharidy: 9% z toho cukry 0,1g, calsium:372mg/100g

VYROBENO V ŘECKU