707 Kč

Skladem
ks

Feta je sýr původem z Řecka. Kombinuje ovčí a kozí mléko. Nakládá se do solného roztoku, kde zraje až 2 měsíce. Je velmi vhodný na použití do salátů, nebo jen tak na sýrové prkénko. Chuť fety je nenapodobitelná. Balkánský sýr, který má podobné vlastnosti nekombinuje druhy mléka, proto nikde neposkytne stejnou vyváženou chuť. Více

Kód produktu: P00026Doprava a platba

Pravý sýr Feta

Najdete-li někde prodávanou Fetu, která není řeckého původu, jde o podvodný marketingový tah. Řecký sýr Feta má chráněnou územní značku a nejde ji zaměnit za cokoli jiného. Řekové jsou nejvyššími spotřebiteli sýrů na světě (Francouzi jsou na druhém místě). Ano, zdá se, že průměrný Řek spotřebuje ročně asi 50-65 liber (23-30 kg) sýra. A právě více jak polovina roční spotřeby připadá na sýr Feta.

Existují 3 různé typy "Fety" založené na struktuře: tvrdá, středně tvrdá a měkká. Existují také různé vůně sýru Feta. Některé druhy řeckého sýru jsou více slanější, jiní druhy více kořeněné a jiné sýry Féta jsou velmi mírně slané a skoro vůbec kořeněné. Pravý řecký sýr Feta je vyrobený pouze z ovčího mléka či v kombinaci s kozím mlékem. Podstatné pro sýr Feta je fakt, že čerstvý sýr Feta je minimálně 2 měsíce uložen do sudů kde zraje.

 Jak poznat čerstvý sýr Feta?

  • Feta by měla být bílo-nažloutlá. Pokud je trochu žlutá, znamená to, že sýr byl vystaven vzduchu mimo solanku.
  • Pravý sýr Feta by měl mít pikantní chuť a bohatou vůni. Neměl by chutnat hořce, kysele, žlukle, nebo být bez typické výrazné chutí ovčího sýra.
  • Tradiční řecký sýr Feta by měl mít na povrchu několik drobných děr. Prokazuje se tím tradiční pomalý způsob zrání v řeckých sudech.

 Proč je pouze sýr Feta z Řecka nejlepší?

Podstatné pro pochopení toho proč je řecký sýr Feta nejlepší je fakt, že se vyrábí z ovčího mléka a kozího mléka. Poměr ovčího a kozího mléka je chráněn, stejně tak jako proces výroby. Žádné kravské mléko není schopno docílit zcela specifické chuti a vůni sýru Feta. Pro Řeky je barbarským činem tvrdit, že sýr vyrobený z kravského mléka, podobně kořeněný či dosolený je tímto sýrem. Nenechte se napálit. I ovce z Velké Británie se liší od ovcí v Řecku, protože země je odlišná, stejně jako plemena ovcí. V Řecku jsou plemena ovcí i koz extrémně houževnatá a odolná, aby přežily v konkrétním prostředí s rozmanitou flórou. Proto je mléko pro výrobu sýru Feta tak unikátní a nenahraditelné.

SÝR FETA P.D.O. ARVANITIS
SLOŽENÍ: ovčí a kozí pasterované MLÉKO, jedlá sůl, SYŘIDLO
obsah tuku v sušině min. 43% ,obsah sušiny max. .56%
Nutriční hodnota na 100g.
Energie 1228 kJ /  296 kcal / Tuku 23,5 g / 
z toho nasycené mastné kyseliny 12,8g / 
Sacharidy 3 g / z toho cukry 3 g / Protein 18,1 g / Sůl 2,8 g /
Skladujte při teplotě +2C° až +6C°