36 Kč

Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka. Více

Kód produktu: P1361Doprava a platba

Řecký jogurt je skutečně ten nejlepší jogurt, který Vám udělá nejen dobře v těle, ale také Vám bude chutnat. V čem je řecký jogurt jiný? A jaký je rozdíl mezi pravým řeckým jogurtem, a „jogurty řeckého typu?“

 Jak se vyrábí řecký jogurt?

Výroba řeckého jogurtu se liší technologii výroby. Použije se sice klasické mléko, probiotické kultury a kultury mléčného kvašení, ale řecký jogurt obsahuje specifické kultury. Proto je tak ceněný a proto je jeho cena dražší, než u jogurtů řeckého typu, či náhražek, které se snaží parazitovat na úspěchu výroby tradičního domácího řeckého jogurtu. Dalším podstatným rozdílem při výrobě řeckého jogurtu je způsob odtékání při filtraci syrovátky. Díky tomu řecký jogurt obsahuje významně méně laktózy. Celkově vzato je řecký jogurt díky speciální technologii výroby hustý, aniž by se to něj musely přidávat další potravinové přísady na zahuštění, které se v jogurtech řeckého typu či v jogurtech imitující řecký tradiční jogurt.

Složení řeckého jogurtu

 Pravý řecký jogurt obsahuje 2 až 3krát více bílkovin. Obsah tuku v pravém řeckém produktu je podobný jako v klasickém smetanovém produktu. Proto, uvidíte-li na imitacích jogurtů řeckého typu informaci, že je nízkotučný, zcela to odporuje logice tradiční řecké výroby řeckého jogurtu a určitě se podívejte na složení a na obsah „Éček“. Vyjma jogurtů řeckého typu, u kterého bylo použito nízkotučné mléko, je možné tvrdit, že neobsahuje tuk. Ale výraz nízkotučný řecký jogurt, či jogurt řeckého typu odporuje řeckému stylu výroby. Řekové se na takovou výrobu dívají s despektem, podobně jako se dívají na lidi, kteří tradiční řecké olivy vypeckují a myslí si, že si oliva uchová plnou chuť a výživovou hodnotu.

Domácí řecký jogurt 

Žádný milovník řeckého jogurtu se ani nepodívá na jogurty řeckého typu. Dovolujeme si použít příměr, že rozdíl mezi tradičním řeckým jogurtem a jogurty řeckého typu, je jako uvařit si z kávy tradičního Turka a po vypití ho opět zalít horkou vodou a tvrdit, že jde o stejného Turka a že má plnohodnotnou chuť, vůni a stejně vás povzbudí.

 

Přednosti řeckého jogurtu, kvůli kterým je tak oblíbený jsou:

 

 Jaký je rozdíl mezi tradičním řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu?

 Podstatný rozdíl je v obsahu cukru. Tradiční řecký jogurt obsahuje ve 150 g jogurtu v průměru 3 až 5 g sacharidů, tak v náhražkách či tzv. Jogurtech řeckého typu se ve 150 g jogurtové směsi nalézá až 20 g sacharidů. Jinými slovy ve 150 g pravého či tradičního řeckého jogurtu může být až 1 čajová lžička cukru, nebo také jeden sáček cukru, který odstáváte ke každé kávě, v náhražkách a imitacích můžete mát ve stejném objemu až 4 čajové lžičky cukru, či 4 sáčky cukru, který si běžně dáváte do kávy. Podobném poměru obsahují jogurty řeckého typu i až 4x více laktózy. Což v dnešní době kdy exponenciálně roste počet alergií či nesnášenlivosti na Laktózu hraje pro tradiční řecký jogurt jasné vítězství. I když je řecký jogurt tučnější tak v jogurtech řeckého typu je ještě více umělého tuku, sušené mléko, či škrobem, které právě imituje hustotu pravého či tradičního řeckého jogurtu.