KOLIOS Řecký jogurt 10% 1kg
KOLIOS Řecký jogurt 10% 1kg
KOLIOS Řecký jogurt 10% 1kg
Více
Výrobce: KOLIOSKód produktu: 0662 Doprava a platba
Každý, kdo byl v Řecku ať už na dovolené nebo na služební cestě, měl jistě možnost ochutnat ten pravý tradiční, smetanový a chutný jogurt, který najdete pouze v zemi jeho původu. Je považován za jeden z původních řeckých produktů a je známý a oblíbený po celém světě. Klasický řecký jogurt je rozhodně krémový a chutný a nabízí se v různých kombinacích například s ovocem nebo medem. V Řecku se často stává, že taverny a restaurace nabízejí jogurt jako lahodný dezert přelitý lžičkou sladkostí. Řecký jogurt je také hlavním hrdinou mnoha receptů založených na řecké kulinářské tradici.
Řecký jogurt obsahuje probiotika, která pomáhají rozvíjet zdravou střevní mikroflóru a gastrointestinální funkce. Je bezpochyby plný bílkovin, které z něj dělají ideální svačinu po tréninku. Jogurt má skěvlou nutriční výhodu, protože obsahuje bílkoviny, sacharidy, fosfor, vápník a málo kalorií. Živiny obsažené v jogurtu napomáhají trávení a činnosti střev.
Složení řeckého jogurtu
Pravý řecký jogurt obsahuje 2 až 3krát více bílkovin. Obsah tuku v pravém řeckém produktu je podobný jako v klasickém smetanovém produktu. Proto, uvidíte-li na imitacích jogurtů řeckého typu informaci, že je nízkotučný, zcela to odporuje logice tradiční řecké výroby řeckého jogurtu a určitě se podívejte na složení a na obsah „Éček“. Vyjma jogurtů řeckého typu, u kterého bylo použito nízkotučné mléko, je možné tvrdit, že neobsahuje tuk. Ale výraz nízkotučný řecký jogurt, či jogurt řeckého typu odporuje řeckému stylu výroby. Řekové se na takovou výrobu dívají s despektem, podobně jako se dívají na lidi, kteří tradiční řecké olivy vypeckují a myslí si, že si oliva uchová plnou chuť a výživovou hodnotu.
Jaký je rozdíl mezi tradičním řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu?
Podstatný rozdíl je v obsahu cukru. Tradiční řecký jogurt obsahuje ve 150 g jogurtu v průměru 3 až 5 g sacharidů, tak v náhražkách či tzv. Jogurtech řeckého typu se ve 150 g jogurtové směsi nalézá až 20 g sacharidů. Jinými slovy ve 150 g pravého či tradičního řeckého jogurtu může být až 1 čajová lžička cukru, nebo také jeden sáček cukru, který odstáváte ke každé kávě, v náhražkách a imitacích můžete mát ve stejném objemu až 4 čajové lžičky cukru, či 4 sáčky cukru, který si běžně dáváte do kávy. Podobném poměru obsahují jogurty řeckého typu i až 4x více laktózy. Což v dnešní době kdy exponenciálně roste počet alergií či nesnášenlivosti na Laktózu hraje pro tradiční řecký jogurt jasné vítězství. I když je řecký jogurt tučnější tak v jogurtech řeckého typu je ještě více umělého tuku, sušené mléko, či škrobem, které právě imituje hustotu pravého či tradičního řeckého jogurtu. Stále více výrobců nabízí různé verze nízkotučných jogurtů. Umožňuje také lidem, kteří chtějí držet nízkotučnou dietu při zachování tradiční chuti, vychutnat si svůj jogurt. Stejně tak pro ty, kteří nesnášejí laktózu, existuje na trhu stále více řešení pro všechny potřeby a cíl je vždy jeden: zajistit, aby řecký jogurt mohl konzumovat každý.
Společnost KOLIOS
Firmu založil v roce 1948 Dimitrios Kolios, kdy v Polykastru založil první sýrárnu, která byla vybavena s veškerým moderním know-how té doby a zahájil výrobu s 12-ti zaměstnanci. Prvodně vyráběl sýr Kasseri, který se vzápětí proslavil po celém severním Řecku. Během několika příštích let reputace společnosti dále rostla až pronikly na trh v Aténách. Později otevírá druhou sýrárnu a zahajuje výrobu v hornaté oblasti Seli. Tato mlékárna funguje pouze sezónně, na jaře a v létě, za účelem zpracování hojného a kvalitního mléka od stád ovcí a koz, pasoucích se na svazích pohoří Vermion. Postupně se společnost dále rozvíjela a zaváděla modernější postupy. KOLIOS byl také první mlékárnou v Řecku, která sbírala mléko pomocí flotily moderních izolovaných cisteren na mléko a zavedla přísný postup každodenního vzorkování a kontroly mléka na každé farmě, skenování kódu mléčné cisterny každé farmy. v automatizovaném postupu v okamžiku odběru mléka. To nejvíce přispělo ke zlepšení kvality mléka a k mimořádné kvalitě finálních produktů.
údaje o produktu:
Složení: pasterizované odstředěné mléko, zahuštěné odstředěné mléko, smetana, mléčné bílkoviny, kultury jogurtových bakterií.
Nutriční hodnoty ve 100g:
Energetická hodnota: 548kJ/135 kcal
Tuky: 10g z toho nasycené mastné kyseliny: 7g
Sacharidy: 4,5g z toho cukry: 4g
Bílkoviny: 6,0g
Výrobce:
Factory & Offices
Limnotopos, Polikastro, Kilkis
Greece GR-61200
Zvýrazněné položky jsou povinné.