IONIKI - Filo těsto Kroustas 500g mrazené (určeno pro velkoobchod)

IONIKI - Filo těsto Kroustas 500g mrazené (určeno pro velkoobchod)


Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka.
Více

Kód produktu: P1310 Doprava a platba

Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka.
Více

Kód produktu: P1310 Doprava a platba

Těsto filo

Filo nebo phyllo, doslovně znamená "list", a jde o velmi tenký plátek těsta, který se používá k výrobě koláčů a pečiva. Těsto na Filo je vyrobeno z hladké mouky, vody, malého množství olivového oleje a tradičně také z několika kapek octa z bílého vína. Směs se hněte, aby se vytvořilo souvislé a vláčné těsto, které se nechá odpočinout a poté se pomocí dlouhého a tenkého válečku vyválí na velmi tenké plátky.

 

Historie Filo těsta

Vrstvené chleby mají na Středním východě dlouhou a slavnou historii, možná sahající až k starým Egypťanům. Ve středověku nomádské kmeny v moderním Turecku vytvářely vrstvené chleby válcováním listů těsta do ultratenkých vrstev. Vzhledem k vynalézavosti lidí v té době byli velmi efektivní při pěstování pšenice a vytváření mouky. Ve výsledku udělali obrovské množství těsta, které upekli jako chléb, pečivo a další dobroty. Byzantští kuchaři stále vymýšleli nové způsoby, jak používat výrobky z pšenice. Filo byl jedním z těchto způsobů a od té doby je součástí řecké kuchyně. Dnes se používá v populárních pokrmech, jako je baklava, spanakopita, tiropita a galaktobouriko.

 

Práce s Filo těstem

Filo těsto se uchovává v mraženém stavu. Jedině tak se uchová co nejdéle čerstvé. Než se rozhodnete s těstem něco tvořit, pamatujte na to, že těstu Filo nesvědčí rychlé rozmražení. Den předem, než budete chtít pracovat s těstem Filo, jej na noc vyndejte z mrazáku a přendejte do ledničky. V chladničce se tělo jemně rozmrazuje, a proto nedochází k trhání těsta v místech, kde je Filo ještě zmražené a místy, kde je již těsto Filo pouze chlazené. Chcete-li mít jistotu, že je těsto celé rozmražené, dejte těsto v ledničce do regálu, kde je vždy menší ale zároveň stálá teplota. V ledničce je to část pro uskladnění ovoce a zeleniny.

Když už je Filo těsto připraveno, a budete dělat složitější pochoutky jako spanakopita, tiropita či galaktobouriko, nasypejte na místo, kde budete těsto zpracovávat kukuřičný škrob, který zamezí lepení těsta na válecí podložku, či přilepení k jiné části těsta. Tak dosáhnete toho, že si s výsledným tvarem můžete déle hrát a upravit do finální podoby.

S Filo těstem se špatně pracuje. Je nutné zajistit, aby bylo stále vlhké, jinak se může plátek snadno roztrhnout. Osvětluje se při práci s Filo těstem pracovat tak, že po odejmutí jedné vrstvy Filo plátku se ostatní plátky překryjí vlhkým hadříkem.

Častou chybou při spojování jednotlivých vrstev Filo plátku je nedostatečné potření plátku máslem. Pak se stane, že se Filo těsto špatně tvaruje. Převážně když tvoříte oblíbené masové či sýrové šneky.

 

Je lepší potírat Filo těsto rozpuštěným máslem, nebo olivovým olejem?

V Řecku je extra panenský olivový olej nejtradičnější ingrediencí, která se používá ke potírání jednotlivých vrstev Filo těsta. Výhodou rozpuštěného másla je fakt, že upečené Filo těsto je více propečené „do zlatova“. Mistr kuchař je pak ten, který umí zkombinovat oba postupy najednou. To vrstev, kde není vidět se dává extra panenský olivový olej a navrch těsta pak rozpuštěné máslo. Zároveň tak dosáhnete všeobecně uznávaných zdravotních účinků extra panenského olivového oleje, které se po staletí v Řecku traduje a také dozlatova upečených tradičních těst.