91 Kč

Není skladem Sledovat dostupnost
ks

Hummus je rozmixovaná cizrna ochucená solí, citronovou šťávou drceným římským kmínem, česnekem a sezamovou pastou tahini. Více

Kód produktu: P00060Doprava a platba

Kde vznikl HUMMUS?

Debata o původu hummusu je stará – stejně tak jak je starý „hummus". Řekové tvrdí že jde o jídlo, které vymysleli oni sami, ale Arabové a Izraleci jsou ve svých tvrzeních stejně neústupní. Když si připomeneme že slovo hummus ve skutečnosti znamená v arabštině cizrna, odpustíme jistě Řekům jejich hrdost na hummus. Hlavně že všem chutná a je základem tradiční řecké kuchyně.

 Z čeho se „HUMMUS“ vyrábí?

Základem pro výrobu hummusu je přirozeně cizrna, sezamová pasta, citronová šťáva, česnek a pak dle územního využití směsi koření a bylinek. V turecké verzi hummusu se nahrazuje máslo za olivový olej. V jiných verzích hummusu je více řeckého jogurtu, více feferonek nebo poměr tradičního kmínu.

Jak se hummus používá v kuchyni?

  • Hummus se tradičně podává na velkém talíři, obvykle pokapaný olivovým olejem a bylinkami, doprovázený čerstvou pitou, rajčaty, cibulí, okurkovým salátem.
  • Vyzkoušejte hummus rozetřít na veku či čerstvou housku.
  • Výborně dochutí i čerstvě orestovanou rybu jako dip na talíři.
  • Hummus by neměl chybět u každého svěžího zeleninového salátu či jako dip k obyčejným hranolkám.
  • "Tradiční řecký hummus" se podává tak, že na misku z humusem nakrájíte nadrobno kostky okurky, cherry rajčátka, cizrnu, olivy kalamata a přirozeně dozdobíte fetou. A jako ozdobu můžeme použit jakoukoli čerstvou bylinku, která hummus provoní. Jelikož se do hummusu přidává citronová šťáva, přirozeně se nabízí bylinky jako máta či meduňka.
  • A kdo by ještě nevěděl kde hummus použít, tak je v Řecku oblíbený jako příloha ke kuřecímu gyrosu.

 Proč se vyplatí Hummus nakupovat již hotový?

Je to proto, že jeho příprava je časově náročná. Nejnáročnější je fakt, že cizrnu na přípravu Hummusu musíte mít minimálně 24 hodin namočenou ve vodě, kde postupně nabobtná. Další překážkou při výrobě hummusu je způsob vaření. Aby dokonale změkla, je potřeba vařit cizrnu minimálně 3 hodiny. Pak je již příprava jednoduchá. Nezbytnou složkou při výrobě Hummusi je tahiny, čili sezamová pasta. Ta je u nás celkem drahá. A tak pracujete-li v restauraci a chcete hummus používat naplno, věřte že se u nás vyplatí nakoupit si hotový hummus. Protože ingredience na výrobu Hummus jsou levnější v Řecku. Ať už jde o cizrnu či sezam, ze které se vyrábí thanini.

  • Připočíte-li si časovou náročnost na přípravu hummusu, prostory kde se hummus připravuje a energii spojenou při výrobě hummusu, pak je hotový hummus jasná volba.