EXARHOS Sýr Feta P.D.O. 13 kg v nálevu

EXARHOS Sýr Feta P.D.O. 13 kg v nálevu


EXARHOS Sýr Feta P.D.O. 13 kg v nálevu
Více

Výrobce: EXARHOSKód produktu: P1314 Doprava a platba

EXARHOS Sýr Feta P.D.O. 13 kg v nálevu
Více

Výrobce: EXARHOSKód produktu: P1314 Doprava a platba

Pravý sýr Feta

Najdete-li někde prodávanou Fetu, která není řeckého původu, jde o podvodný marketingový tah. Řecký sýr Feta má chráněnou územní značku a nejde ji zaměnit za cokoli jiného. Řekové jsou nejvyššími spotřebiteli sýrů na světě (Francouzi jsou na druhém místě). Ano, zdá se, že průměrný Řek spotřebuje ročně asi 50-65 liber (23-30 kg) sýra. A právě více jak polovina roční spotřeby připadá na sýr Feta.

Existují 3 různé typy "Fety" založené na struktuře: tvrdá, středně tvrdá a měkká. Existují také různé vůně sýru Feta. Některé druhy řeckého sýru jsou více slanější, jiní druhy více kořeněné a jiné sýry Féta jsou velmi mírně slané a skoro vůbec kořeněné. Pravý řecký sýr Feta je vyrobený z ovčího mléka 70% a kozího mléka 30%. Podstatné pro sýr Feta je fakt, že čerstvý sýr Feta je minimálně 2 měsíce uložen do sudů kde zraje.

 Jak poznat čerstvý sýr Feta?

  • Feta by měla být bílo-nažloutlá. Pokud je trochu žlutá, znamená to, že sýr byl vystaven vzduchu mimo solanku.
  • Pravý sýr Feta by měl mít pikantní chuť a bohatou vůni. Neměl by chutnat hořce, kysele, žlukle, nebo být bez typické výrazné chutí ovčího sýra.
  • Tradiční řecký sýr Feta by měl mít na povrchu několik drobných děr. Prokazuje se tím tradiční pomalý způsob zrání v řeckých sudech.

 Proč je pouze sýr Feta z Řecka nejlepší?

Podstatné pro pochopení toho proč je řecký sýr Feta nejlepší je fakt, že se vyrábí z ovčího mléka a kozího mléka. Poměr ovčího a kozího mléka je chráněn, stejně tak jako proces výroby. Žádné kravské mléko není schopno docílit zcela specifické chuti a vůni sýru Feta. Pro Řeky je barbarským činem tvrdit, že sýr vyrobený z kravského mléka, podobně kořeněný či dosolený je tímto sýrem. Nenechte se napálit. I ovce z Velké Británie se liší od ovcí v Řecku, protože země je odlišná, stejně jako plemena ovcí. V Řecku jsou plemena ovcí i koz extrémně houževnatá a odolná, aby přežily v konkrétním prostředí s rozmanitou flórou. Proto je mléko pro výrobu sýru Feta tak unikátní a nenahraditelné.

SÝR FETA P.D.O. ARVANITIS
SLOŽENÍ: ovčí a kozí pasterované MLÉKO, jedlá sůl, SYŘIDLO
obsah tuku v sušině min. 43% ,obsah sušiny max. .56%
Nutriční hodnota na 100g.
Energie 1228 kJ /  296 kcal / Tuku 23,5 g / 
z toho nasycené mastné kyseliny 12,8g / 
Sacharidy 3 g / z toho cukry 3 g / Protein 18,1 g / Sůl 2,8 g /
Skladujte při teplotě +2C° až +6C°