Baklavadaki Anatoli (48ks) (určeno pro velkoobchod)

Baklavadaki Anatoli (48ks) (určeno pro velkoobchod)


Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka.
Více

Výrobce: ANATOLIKód produktu: P1259 Doprava a platba

822 Kč

Nemáte IČO a chtěli byste si tento produkt zakoupit? Zavolejte nám, napište nám na e-mail, nebo klikněte na tlačítko „poptávka“. Máte možnost využít chlazených či mražených výběrových boxů určených pro koncové milovníky Řecka.
Více

Výrobce: ANATOLIKód produktu: P1259 Doprava a platba

Jak poznáme originál Baklavu?

Obecný recept na baklavu neexistuje, protože příprava se regionálně liší. Existuje pouze jeden základní způsob přípravy. Příprava ořechové směsi z nasekaných ořechů, cukru a koření. U sirupu se cukr rozpustí ve vodě. Poté lze přidat další přísady.

Tradiční recept na Baklavu

Listy Filo potažené rozpuštěným máslem jsou střídavě navrstveny ořechovou směsí (toured). Horní i spodní vrstva jsou vyrobeny z filo těsta. Hotový přípravek se buď nakrájí na pastilky nebo obdélníky v pekáčku, nebo se jednotlivě poskládá a upeče v troubě po dobu 30 až 45 minut. Nakonec se baklava přelije buď horkým, nebo horkým středně teplým sirupem z převařené cukrové vody, a nechá se vychladnout. Klasickým společníkem k dezertu je silná černá káva moka, protože jeho hořkost kontrastuje se sladkostí baklavy. 

 Varianty Baklavy

Každá země středního východu si oblíbila jinou verzi Baklavy. V Íránu se na Baklavu tradičně dávají mandle a pistácie. V Turecku dávají přednost k pistáciím přidávat vlašské ořechy. Na Balkáně je tradicí vyrábět Baklavu pouze z vlašskými ořechy. No a v Řecku se do sirupu přidává med, citronová šťáva a skořice.

Názvy a varianty Baklavy:

  • Kuru Baklava (slabě slazená baklava)
    • Kuru baklava je druh baklavy, který je pouze slabě oslazený, potažený sirupem a naplněný spoustou pistácií. Proto je snadno stravitelný i v úrovni sladkosti.
  • Fıstıklı Baklava (Pistácie Baklava)
    • Podobně jako Kuru Baklava, ale menšího tvaru, s vyšším procentem pistácií.
  • Dürüm Baklava (balená baklava)
    • Válcovaná baklava s jemným listovým těstem a pistáciemi. Speciální tvarem a velikostí. Barma Baklava 
  • Çikolatalı Baklava (čokoláda Baklava)
    • Zvláštností tohoto velmi oblíbeného dezertu je lahodná kakaová náplň v kombinaci s tukovou polevou obsahující kakao.
  • Yeşil Barma (zelená baklavová rolka)
    • Velmi speciální varianta pro znalce s menším množstvím těsta a více pistácií. Proto jasně zelená barva.
  • Kadayif (Baklava s andělskými vlasy)
    • Skládá se z vrstev nitkového těsta s velkorysou vrstvou čerstvých nasekaných pistácií. Tento velmi oblíbený dezert je pečený z obou stran a je křupavá a politá sirupem na Baklavu.
  • Cevizlı Baklava (ořech Baklava)
    • Tato specialita je vyrobena z Filo a je plněné jemně nasekanými ušlechtilými ořechy.
  • Özel Cevizlı Baklava (Special Walnut Baklava)
    • Tato pochoutka je menší verzí naší Cevizlı Baklava s vyšším podílem vlašských ořechů.
  • Özel Fistikli Baklava (Special Pistachio Baklava)
    • Tato pochoutka je menší verzí Pistáciové Baklavy, ale obsahuje ještě více pistácií.