Oblíbený recept na Spetsofai - pikantní řecké párky s paprikou a rajčatovou omáčkou
Jak si připravit tradiční řecké klobásky a tradiční řeckou paprikou? Pochutnejte si na jídle tak, jak jej znáte z řeckých restaurací a při návštěvách u řeckých přátel.
Ingredience:
- tradiční řecké klobásky Tzoumagias
- extra panenský olivový olej
- česnek
- červená cibule
- čerstvé červené papriky
- sterilizované řecké papriky
- feferonky či čili papričky
- trochu řeckého bílého vína
- konzervovaná rajčata
- rajčatový protlak
- sůl
- pepř
- řecké oregano
- bobkový list
Chcete si objednat tradiční řecké klobásky? Nic snadnějšího. Objednejte si termobox, tradičních řeckých mražených potravin a spolu s tradičním receptem na Spetsofai si můžete připravit další tradiční řecká jídla.
Postup:
- Nakrájejte klobásky na 2 až 2,5 cm a opečte do zlatova. Jakmile budou klobásky opečené vyndejte je ať nenasáknou přebytečným tukem.
- Do mísy na pečení vlijte extra panenský olivový olej, na které orestujete v něm do zlatova červenou cibulku. Proč použít červenou cibulku? Tento druh cibule totiž dlouhým vařením ztrácí pouze barvu, svou typickou chuť si ale stále zachovává. Červenou cibuli tak můžete bez obav použít jak k dušení, tak pečení. Pokrmům na rozdíl od žluté cibule dodává jemnější a sladší chuť.
- Vmícháme česnek a pár minut restujeme, aby změkl.
- Přidejte proužky čerstvé červené papriky a za mírného míchání vařte, dokud nezačnou měknout.
- Nezapomeňte na závěr vložit sterilizované řecké papriky, a dolijte trochu laku ze sterilizovaných paprik.
- Jakmile bude zeleninový základ dušen do měkka, přidáme do zlatova orestovanou Tzoumagias. Důkladně klobásky se zeleninovém základu promíchejte, aby se vše spojilo.
- Zalijte řeckým suchým vínem.
- Jakmile se alkohol vyvaří, přidejte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a bobkové listy.
- Přikryjte zapékací mísu a vložte mísu do trouby a pečte asi 25 minut, nebo dokud klobása nebude důkladně propečená a paprika měkká.
- V průběhu pečení ještě jednou vyzkoušejte hotovou směs a případně dochuťte Spetsofai solí a pepřem.
- Teprve na závěr, anebo po vytažení z trouby přidejte kvalitní řecké oregano, ať Spetsofai krásně provoní oreganem.
Podívejte se na video, kde se dozvíte další způsoby, jak si můžete připravit tradiční Spetsofai.
Anketa
Pochutnali jste si v Řecku na tradičním Spetsofai?